20. srpna 2016

Křupavé ovocné tyčinky

Na 48 kousků si připravíme – 150 g hladké mouky., 100 g másla nebo rostlinného tuku., 50 g cukru., špetka soli., žloutek., špetku prášku do pečiva., 40 sušených meruněk., 20 g oranžátu., 2 lžíce mletých mandlí., 2 lžíce meruňkového likéru., 100 g marcipánové hmoty., 100 g moučkového cukru., 3 lžíce pomerančové šťávy., mouku na vál a pečicí papír.,
Prosátou mouku, máslo nebo rostlinný tuk, cukr, sůl, žloutek a prášek do pečiva promícháme a vypracujeme vláčné těsto. V případě potřeby přidáme trochu studené vody. Těsto přikryjeme a uložíme na nejméně 30 minut na chladné místo. Sušené meruňky a oranžát najemno nasekáme. Promícháme s mletými mandlemi, likérem a marcipánem. Marcipánovou směs rozdělíme na 8 stejných částí a z každé vyválíme zhruba 30 cm dlouhý váleček. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále vyválíme dva obdélníky (přibližně 12 x 30 cm). Každý nakrájíme podélně na 4 proužky (široké asi 3 cm). Na každý proužek pak položíme marcipánový váleček a pevně zavineme.Roládky nakrájíme na 5 cm dlouhé tyčinky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) zhruba 15 minut. Necháme vychladnout. Moučkový cukr utřeme s pomerančovou šťávou dohladka. Tyčinky z obou stran namočíme do pomerančové polevy a necháme ztuhnout.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny., kousek přibližně 25 kJ / 60 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat