20. srpna 2016

Makoví šnečci

Asi na 40 kousků – 200 g hladké mouky., 100 g polohrubé mouky., špetka soli., 200 g máslových vloček., balíček vanilkového cukru., 125 g cukru., 200 g makové nádivky.,
Ze všech přísad kromě máku vypracujeme hladké těsto vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladničky. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta podlouhlý obdélník silný asi 5 mm. Obdélník potřeme stejnoměrně makovou nádivkou a podélnou stranou pevně svineme do rolády. Troubu předehřejeme na 180° C. Roládu ostrým nožem nakrájíme na 40 asi 5 mm silných plátků a ty pak rovnoměrně narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Makové šnečky pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 18 minut dozlatova a dokřupava, sundáme je z plechu a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
Příprava asi 40 minut., chlazení asi 30 minut., pečení asi 18 minut., kousek asi 95 kcal., g bílkovin., 5 g tuků., 10 g sacharidů.
Tip – Aby šnečci byly dokonale křupaví, musí být všechny přísady do těsta před zpracováním řádně vychlazené. Těsto hněteme jen tak dlouho, dokud se nespojí. Přílišným hnětením by zřídlo a drolilo by se. Nemalou roli hraje výběr cukru. Nejvhodnějším cukrem je moučkový nebo jemný krystal. Oba druhy cukru se dobře spojí s ostatními přísadami. Hrubý krystalový cukr nebo hnědý cukr se zcela nerozpustí a zanechá v hotovém pečivu hnědé tečky, které nepůsobí právě vábivě.

Žádné komentáře:

Okomentovat