7. srpna 2016

Linecké hvězdičky

Asi 40 kousků – 150 g hladké mouky., 50 g moučkového cukru., 100 g másla., žloutek., rybízová zavařenina., moučkový cukr na posypání
Mouku prosijeme a smícháme s moučkovým cukrem, změklým máslem a žloutkem ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto které dáme nejméně 30 minut do chladu odpočinout. Mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozválíme plát silný pouze asi 2 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme hvězdičky. Polovinu hvězdiček uprostřed vykrojíme. Cukroví přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a plech vložíme do trouby předehřáté na 175°. pečeme 5 – 6 minut, až jsou hvězdičky světle růžové. Vychladlé cukroví mažeme zavařeninou a slepujeme k sobě vždy hvězdičkou plnou a hvězdičkou s otvorem. Před podáváním linecké hvězdy pocukrujeme.
Příprava asi 50 minut., chlazení nejméně 30 minut., pečení 5 – 6 minut., kousek asi 50 kcal., g bílkovin., 2 g tuků., 6 g sacharidů.
Tip – Čerstvě upečené linecké cukroví se snadno láme, proto je musíme nechat vychladnout a z plechu hvězdičky sundaváme velmi opatrně, nejlépe širokým nožem nebo lopatkou. Připravujeme-li těsta větší množství, rozdělíme si je na přiměřené díly a postupně odebíráme z chladničky jen potřebnou dávku. Pokud i ta na vále měkne, nepřidáváme mouku, ale raději těsto opět dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.


Žádné komentáře:

Okomentovat