19. srpna 2016

Litoměřický pečený kapr na jablkách

Pro 4 osoby si připravíme: celého menšího kapra (přibližně 1,5 kg)., 250 g jablek., větší cibuli., 50 strouhanky., 2 dl bílého přírodního vína., citronovou šťávu., 4 lžíce oleje., bílý mletý pepř., sůl., citron na ozdobu
Očištěného, omytého, a osušeného kapra osolíme a vložíme do kastrolu. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Křen očistíme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kapra přelijeme vínem, přidáme k němu křen promíchaný s jablky i cibulí a necháme v lednici pět hodin odležet. Potom kapra vyjmeme opatrně z kastrolu, dle chuti opepříme a posypeme po obou stranách strouhankou. Do pekáče nalijeme olej, necháme v troubě rozehřát, vložíme do něj připraveného kapra a zvolna pečeme dozlatova. K téměř hotové rybě vrátíme křen s jablky a cibulí, šťávou, ve které byl kapr naložený, vše přelijeme a společně ještě několik minut dopékáme. Před podáváním obložíme kapra pečenými jablky s křenem a cibulí. Nakonec ho celého ještě pokapeme citronovou šťávou a ozdobíme plátky citronu. Jako přílohu podáváme bílý chléb, chutnají k němu i vařené či pečené brambory.
Doba přípravy přibližně 40 minut., porce cca 2055 kJ / 490 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat