Na 50 kousků si připravíme: 100 g čokolády na vaření., 80 g cukru krupice., 80 g másla nebo rostlinného tuku., balíček vanilkového cukru., špetka soli., 5 vajec., 200 g mletých mandlí., 1 – 2 lžíce rumu., lžičku prášku do pečiva., 300 g čokoládové polevy., asi 50 lentilek., asi 70 pestrých cukrových perliček., tuk na vymazání plechu., pečicí fólii
Čokoládu nastrouháme, tuk, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme vařečkou nebo šlehací metlou do pěny. Oddělíme žloutky do bílků, a žloutky postupně vmícháme do pěny. Přimícháme čokoládu, mandle, rum a prášek do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a po částech ho opatrně zamícháme do těsta. Těsto potom rozetřeme v rovnoměrné silnější vrstvě na vymazaný pekáč s vyšším okrajem. Pečeme asi 20 až 30 minut. V předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). potom plech vyjmeme a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Upečený korpus vyjmeme z plechu, přeneseme na vál a rozkrájíme asi na 50 kostiček. V horké lázni rozpustíme polevu, kostičky do ní postupně namáčíme a necháme na vidličce krátce okapat. Kostky pak pokládáme na plech vyložený pečicím fólii, vždy kousek od sebe, aby se neslepily. Polovinu ozdobíme lentilkami, ostatní kostky posypeme cukrovými perličkami . Nakonec je vložíme přibližně na půl hodiny do chladničky, aby poleva dobře ztuhla.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny., kousek asi 420 kJ / 100 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat