11. srpna 2016

Meruňkové větrníčky s marcipánem

Na 12 kousků: Na těsto: 150 g netučného tvarohu, 6 lžic mléka, 8 lžic oleje, 75 g cukru, 300 g polohrubé mouky, sáček vanilkového cukru, špetku soli, ½ sáčku prášku do pečiva, mouku na vyválení těsta
Na náplň: 425 ml meruňkového kompotu, žloutek, 2 lžíce mléka, 100 g marcipánové hmoty, 20 g cukru
Na ozdobení: lžící moučkového cukru, 2 lžíce mandlových hoblinek
Tvaroh smícháme s mlékem, olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Do mouky přidáme prášek do pečiva a zapracujeme do tvarohu. Potom studenýma rukama rychle prohněteme a uděláme hladké těsto. Meruňky necháme okapat a potom nakrájíme na tenké plátky. Žloutek rozkvedláme v mléce. Marcipán utřeme dohladka s polovinou mléka. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále do velikosti 30x40 cm. Nakrájíme 12 čtverečků. Do středu každého dáme lžičku marcipánové směsi. Růžky v délce zhruba 3 cm nařízneme a vždy růžek přiklopíme ke středu tak, aby se vytvořil větrník a lehce přitlačíme. Plátky okapaných meruněk položíme na náplň. Těsto potřeme zbytkem žloutkového mléka a pečeme v předehřáté troubě 15 minut. Větrníčky necháme vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem a mandlovými hoblinkami.
Doba přípravy 1 hodinu, 1 kousek 290 kcal 


Žádné komentáře:

Okomentovat