20. srpna 2016

Mini panettone-recept

Asi 12 kousků – 350 g polohrubí mouky., ½ kostky droždí., 100 ml vlažného mléka., 75 g cukru., 2 vejce., 100 g změklého másla., nastrouhaná kůra z citronu., špetka soli., po 40 g sekaných mandlí., oranžátu, citronátu a korintek., 2 lžíce smetany.,
Mouku nasypeme do mísy a vyhloubíme důlek. Droždí rozpustíme v mléku, vlijeme do důlku a zasypeme trochou mouky. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15minut vzejít kvásek. Do mísy přidáme cukr, vejce, máslo, citronovou kůru a sůl a ze všech přísad uhněteme hladké těsto. Těsto ponecháme v míse, jemně poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 60 minut kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přidáme mandle, oranžát, citronát a korintky a jemně zapracujeme do těsta. Troubu předehřejeme na 175° C. 12 asi cm vysokých formiček na pečení vymažeme tukem a naplníme těstem. Necháme 15 minut v klidu, potřeme smetanou a v zahřáté troubě pečeme asi 25 minut dozlatova. Po upečení panettone necháme ve formičkách vychladnout.
Příprava asi 25 minut., kynutí asi 90 minut., pečení asi 25 minut., kousek asi 260 kcal., 5 g bílkovin., 10 g tuků., 34 g sacharidů.
Tip – Malé černé korintky (druh rozinek) můžeme úspěšně nahradit sultánkami nebo jakýmikoliv rozinkami. V Itálii patří panettone k tradičním zákuskům štědrovečerní večeře.

Žádné komentáře:

Okomentovat