19. srpna 2016

Ořechové kloboučky

Na 25 kousků si připravíme: 250 g hladké mouky., 125 g másla nebo rostlinného tuku., 125 g cukru., lžičku nastrouhané citronové kůry., špetku soli., 2 vece., 60 g pistáciových jader., 50 g para ořechů., 150 g marcipánové hmoty., 2 lžíce rumu., mouku na vál., 2 lžíce moučkového cukru na posypání., pečicí papír.,
Z prosáté mouky, tuku, cukru, nastrouhané citronové kůry, soli a vejce vypracujeme hladké těsto. Dáme ho asi na 40 minut do ledničky. Mezitím si nasekáme nadrobno pistácie a nahrubo para ořechy. Marcipánovou hmotu, 50 g pistácií (zbytek si odložíme na ozdobení), para ořechy a rum pečlivě promícháme. Křehké těsto vyjmeme z ledničky, na pomoučeném vále vyválíme plát, z kterého vykrájíme 25 koleček o průměru 6 cm. Kolečka rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Z druhého vejce oddělíme žloutek od bílku. Kolečka potřeme bílkem. Na každé dáme trochu marcipánové náplně a ze tří stran smáčkneme. Potom je potřeme žloutkem a špičky kloboučků posypeme zbytkem pistácií. Pečeme přibližně 12 – 15 minut v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). když cukroví vychladne, posypeme je moučkovým cukrem.
Doba přípravy cca 1 hodina., kousek asi 670 kJ / 160 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat