14. srpna 2016

Pečená husa s kapustou

Pro 6 osob si připravíme: husu (2,8 kg)., sůl., bílý pepř., 5 velkých jablek., lžíci oleje., svazek majoránky., svazek kořenové zeleniny., 1,4 kg kapusty., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku., 200 ml červeného vína., 100 ml smetany ke šlehání., 2 lžíce tmavé jíšky., 50 g sekaných lískových oříšků., sklenici (370 g) brusinek ve vlastní šťávě.,
Husu omyjeme, osušíme a zevnitř a zvenčí ji potřeme solí a pepřem, husí vnitřnosti a jablka nakrájíme na kostky. Vnitřnosti opečeme na horkém oleji. Majoránku nasekáme. Připravené přísady smícháme. Dochutíme solí a pepřeme a směsi naplníme husu. Otvor sepneme párátky a ta pevně ovineme kuchyňskou nití. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kostky. Potom ji s husou vložíme do pekáče. Pečeme v silně vyhřáté troubě asi 2 ½ hodiny. Po 30 minutách přilijeme zhruba ½ l vody. Během pečení husu poléváme šťávou. Kapustu nakrájíme na špalíčky a v osolené vodě 15 minut povaříme. Husu vyndáme z pekáče. Z výpeku sebereme husí tuk a šťávu přelijeme přes sítko. Přidáme červené víno, smetanu a 1/8 l vody a povaříme. Potom zahustíme omáčku jíškou a dochutíme solí a pepřem. Kapustu namočíme v horkém tuku a oříšky nasucho opražíme. Přidáme k nim brusinky a rozdělíme na kapustu. Zeleninu a husu naservírujeme na mísu.
Doba přípravy cca 2 ¾ hodiny., proce 5160 kJ / 1230 kcal.
Tip: Drůbež neplníme moc velkým množstvím náplně. Protože kůže se při pečení stáhne. Otvor v břišní části sepneme dřevěnými nebo kovovými jehlami a ovineme kuchyňskou nití. Nakonec svážeme stehna a křídla. Tak si drůbež uchová hezký tvar. Po upečení maso rozporcujeme.


Žádné komentáře:

Okomentovat