20. srpna 2016

Perníková chaloupka-Sněhová

Přísady na chaloupku - 500 g medu., 500 g hnědého cukru., 300 g másla nebo margarínu., 1250 g hladké mouky., 3 lžičky perníkového koření., nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu., 50 g kakaa., 2 vejce 2 lžičky potaše nebo jedlé sody., 3 – 4 lžíce rumu., hladká mouka na vyvalování., papír na pečení., papír a lepenka.,
cukrová poleva – 400 – 500 g moučkového cukru., šťáva z citronu.,
Med, cukr a máslo dáme do hrnce, postavíme na mírný oheň nebo do vodní lázně a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Hrnec sejme z ohně a medovou směs přendáme do velké mísy a necháme vychladnout. Použijeme-li jedlou sodu smícháme ji s moukou. Mouku, perníkové koření, citronovou kůru a kakao pomícháme a spolu s vejci a rumem přidáme do medové směsi. Pomocí ručního hnětače nastaveného na druhý rychlostní stupeň všechny přísady spojíme. Použijeme-li potaš, rozpustíme ho zvolna v šálku ve 3 lžicích vody a dodatečně zapracujeme do těsta. Perníkové těsto s potašem hněteme ručním hnětačem nastaveným na třetí rychlostní stupeň tak dlouho, až se přestane lepit a bude lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z perníkového těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky. Nejlépe se s těstem pracuje, necháme-li je v chladničce přes noc.
Tip – K ozdobě perníkové chaloupky můžeme použít loupané mandle a mandlové lupínky, různé barevné nebo čokoládové sypání a perličky. Dětem se jistě budou líbit barevné lentilky. Pokud do polevy namočíme kousek vaty a vsuneme ji do komína, vytvoříme kouř.
Pro šablonu na střechu a boční stěny potřebujeme papír formátu A5. Na štíty a čelní strany nám postačí formát velikosti pohlednice, ze kterého snadno připravíme trojúhelník.
Papír sestřihneme do špičky nebo nám jako špička poslouží pravý úhel a papír ustřihneme rovně. Z lepenky nastříháme pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta 5 mm silný plát. Přiložíme šablonu a nožem vykrojíme 2 díly na střechu, boční stěny a čelní stěny se štíty. Díly rozložíme na plech vyložený papírem na pečení.
U odřezků těsta vytvarujeme bochánek a vyválíme plát. Vykrojíme obdélník 20 x 30 cm na spodní díl chaloupky. Ze zbylého těsta vykrojíme dveře, okenice, komín, stromky, zvířátka a panáčky.
Troubu předehřejeme na 180° C, jednotlivé díly pečeme 20 minut, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Dokud je těsto ještě teplé, vykrojíme otvory pro okna, dveře a komín.
Z cukru a citronové šťávy umícháme hustou polevu. Potřeme jí okraje bočních a čelních stěn se štíty a pomocí lepenkových pruhů přeložených do pravého úhlu díly přilepíme na spodní část.
Teprve když jsou všechny části pevně slepené a dobře drží pohromadě, potřeme polevou vrchní hrany všech dílů a opatrně přiložíme obě poloviny střechy. Necháme zaschnout.
Dveře, okenice a komín potřeme polevou a přilepíme k chaloupce. Na spodní díl přilepíme stromky a panáčky. Nakonec polevou chaloupku ozdobíme a posypeme ji moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat