20. srpna 2016

Veselé zdobené perníčky

Asi 60 kousků – 500 g medu., 500 g hnědého cukru., 300 g másla., 200 g mletých mandlí., 800 g hladké mouky., 2 lžičky skořice., ½ lžičky tlučených hřebíčku., ½ lžičky mletého muškátového květu., ½ lžičky mletého nového koření., ½ lžičky kardamonu., 4 lžičky strouhané citronové kůry ze zralého citronu., 2 lžíce kakaa., 2 vejce., 2 lžičky potaše či jedlé sody., 150 g moučkového cukru.,
Med s máslem a cukrem za stálého míchání zahříváme v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Smícháme mandle, mouku, koření citronovou kůru kakao, medovou směs a vejce. Ve 4 lžících vody rozpustíme potaš a přidáme ho k ostatním přísadám. Pomocí hnětače vypracujeme hladké tvárné těsto. Podle potřeby můžeme přidat mouku. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie a uložíme nejlépe přes noc, ale nejméně na 4 hodiny do chladničky. Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomoučeném vále vyválíme 5 mm silnou placku a tvořítkem vypichujeme různé tvary, popř. je vykrajujeme pomocí šablony. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení asi 18 minut. Perníčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Moučkový cukr smícháme s trochou vody a v hrníčku umícháme hustou polevu. Polevou naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme růžek a podle vlastní fantazie perníčky ozdobíme.
Příprava asi 25 minut., chlazení nejméně 4 hodiny., pečení asi 18 minut., kousek asi 170 kcal., 2 g bílkovin., 6 g tuků., 25 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat