20. srpna 2016

Štóla s nádivkou z ovoce a mandlí

Asi 24 kousků – 250 g tvarohu., 2 vejce., dřeň z vanilkového lusku., 4 cl rumu., 150 g změklého másla., 150 g cukru., 500 g polohrubé mouky., 2 lžičky kypřícího prášku., lžička perníkového koření., 150 g nasekaného citronátu., 250 g korintek., 100 g mandlových tyček., 125 g rozpuštěného másla., 75 g cukru., dřeň z poloviny vanilkového lusku., 5 lžic moučkového cukru.,
Náplň – 50 g nasekaných sušených meruněk., 50 g nasekaných pistácií., 100 g marcipánové hmoty., 50 g moučkového cukru., dřeň z poloviny vanilkového lusku.,
Smícháme meruňky, pistácie, marcipán, moučkový cukr a vanilkovou dřeň a ze směsi vyválíme váleček asi 4 x 30 cm. Zabalíme jej do fólie a uložíme do chladu. Smícháme tvaroh, vejce, vanilkovou dřeň, rum, máslo a cukr. Přidáme mouku s kypřicím práškem, koření, citronát, korintky, mandle a vypracujeme těsto. Troubu předehřejeme na 180° C. Z těsta vytvarujeme 30 cm dlouhá pecen. Uprostřed vyhloubíme rýhu, vložíme do ní ovocný váleček a z obou stran přes něj přetáhneme těsto štólu pak položíme na vymazaný plech, pokryjeme přeloženou hliníkovou fólií a pečeme asi 75 minut. Po 20 minutách štólu potíráme máslem, naposled ji potřeme po vyjmutí z trouby a ihned posypeme cukrem smíchaným s vanilkovou dření. Vychladlou štólu posypeme moučkovým cukrem.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 75 minut., kousek asi 320 kcal., 5 g bílkovin., 14 g tuků., 41 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat