19. srpna 2016

Smetanová houbová polévka

Pro 4 osoby si připravíme: 50 g sušených či 500 g čerstvých hub., ¼ malého celeru., mrkev., malou cibuli., 2 stroužky česneku., l vývaru z masoxu., bobkový list., lžičku lístků čerstvého tymiánu nebo ½ lžičku sušeného., 60 g másla nebo hery., 250 ml smetany., 70 g rýže., sůl.,
na ozdobu - 4 snítky tymiánu., svazeček pažitky.,
Houby nasekáme nahrubo (sušené namočíme do vody). Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemeno nasekáme. Zeleninu i houby vložíme do vařícího vývaru z masoxu, přidáme bobkový list a vaříme doměkka. Potom vyjmeme bobkový list, přidáme lístečky tymiánu a vše nahrubo rozmixujeme. Rýži uvaříme v osolené vodě (tři díly vody na jeden díl rýže). Vaříme asi dvanáct minut, pak rýži scedíme a propláchneme studenou vodou. K rozmixovanému vývaru přidáme máslo a povaříme. Potom sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu a vařenou rýži. Před podáváním každou porci ozdobíme snítkou tymiánu a pažitkou, kterou můžeme nasekat.
Doba přípravy přibližně 30 minut., porce asi 1885 kJ / 450 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat