12. srpna 2016

Vánoční stromek a zvířátko

Asi 30 kousků – 250 g medu., 250 g hnědého cukru., 150 g másla., 100 g mletých mandlí., 400 – 450 g hladké mouky., lžička mleté skořice., 2 lžičky perníkového koření., nastrouhaná kůra z poloviny citronu., lžíce kakaa., vejce., lžička potaše nebo jedlé sody., 150 g moučkového cukru., 2 – 3 lžíce citronové šťávy., zelené a červené potravinářské barvivo., lžíce bílého cukru.,
Med, cukr a máslo dáme do hrnce. Za stálého míchání směs zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ji sejmeme z ohně, přelijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Mandle, 400 g mouky, skořici, perníkové koření, citronovou kůru, kakao a vejce smícháme a ručním hnětačem zpracujeme do těsta. Potaš rozpustíme ve 2 lžících vody, zapracujeme do těsta, případně přidáme ještě mouku a hněteme při největších obrátkách tak dlouho, až je těsto lesklé a nelepí se. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie na potraviny a uložíme do chladničky, nejlépe přes noc, nejméně však na 4 hodiny. Troubu předehřejeme na 180° C. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto po částech vyválíme na pomoučeném vále na 5 – 6 mm silnou placku. Tvořítkem z něj vypichujeme stromky a zvířátka (můžeme je také vykrajovat podle šablony). Perníčky přendáme na plech a pečeme asi 180 minut. Po upečení je narovnáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy připravíme hustou polevu. Rozdělíme ji na 3 díly. Jeden díl necháme bílý, druhý zabarvíme narůžovo a třetí obarvíme zeleně. Kuchyňským štětečkem potřeme stromečky zelenou polevou, zvířátka růžovou a pomocí mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem perníčky ozdobíme. Posypeme cukrem a necháme zaschnout.
Příprava asi 35 minut., chlazení nejméně 4 hodiny., kousek asi 180 kcal., 2 g bílkovin., 6 g tuků., 30 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat