13. dubna 2010

Nadýchaná dobrota

3 vejce, sůl, 230 g polohrubé mouky, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 140 ml mléka, 120 ml oleje, 200 g zakysané smetany, 600 g hrušek
sníh : 4 bílky, 100 g moučkového cukru, 80 g plátků mandlí
Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme cukr a vanilkový cukr. Elektrickým šlehačem zašleháme do směsi mléko, olej, žloutky a zakysanou smetanu. Ušleháme hladké těsto. Ze tří bílků ušleháme pevný sníh, který lehce vmícháme do těsta. Těsto pak nalijeme o máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Můžeme použít i pečící papír. Omyté hrušky překrojíme napůl, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Plátky hrušek poskládáme v řadách šikmo na připravené těsto a posypeme polovinou mandlí. Vložíme do trouby předem vyhřáté na 190°C a pečeme zhruba 30 minut. Ze čtyř bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Upečený koláč vyjmeme z trouby, na povrch rozetřeme mandlemi a vložíme zpět do trouby. Krátce zapečeme, až sníh lehce zrůžoví.

Žádné komentáře:

Okomentovat