15. července 2016

Mandlová vánočka

500 g polohrubé mouky., 30 g droždí., 100 g pískového cukru., 1/8 l smetany., 3 žloutky., 150 g másla., sůl., 150 g mandlí., mouka na vyválení těsta., tuk na vymazání plechu., žloutek na potření vánočky
Do prosáté mouky rozdrobíme droždí a cukr. Zalijeme částí vlažné smetany. Lehce zahrneme moukou a odložíme na teplé místo vykynout. Poté přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, strouhané oloupané mandle a zbytek vlažné smetany. Vše společně vymícháme na hladké vláčné těsto, které přikryjeme a necháme náležitě vykynout. Těsto dáme na moukou vysypaný vál a rozdělíme na 5 dílů, ze kterých vyválíme pruhy. 3 pruhy spleteme a přendáme na tukem vymazaný plech, zbylé 2 pruhy smotáme a položíme na spodní 3 pruhy. Potřeme rozmíchaným žloutkem a zvolna pečeme dozlatova. 

Žádné komentáře:

Okomentovat