15. července 2016

Závin s oříškovou náplní

500 g hladké mouky., 15 g droždí., 40 g pískového cukru., 1/8 l sladké smetany., vejce., žloutek., vanilinový cukr., sůl
Náplň: 200 g ořechů (vlašské., lískové., ...) 1/8 l mléka., vanilinový cukr., hřebíček., 4 lžíce medu., tuk na vymazání plechu., žloutek na potření těsta
K prosáté mouce přidáme rozdrobené droždí a cukr, zalijeme vlažnou smetanou. Přendáme na teplé místo a necháme vykynout. Poté přidáme vejce, žloutek, vanilinový cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Dáme opět kynout. Mezitím povaříme v mléce drcené ořechy, přichucené vanilinovým cukrem, mletým hřebíčkem a medem. Těsto rozválíme na 8 – 10 mm silnou placku. Placku potřeme ořechovou nádivkou. Poté zarolujeme a přeložíme na tukem vymazaný plech. Povrch závinu potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat