12. června 2012

Berlínské řezy


300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletého cukru, 0,5 balíčku prášku do pečiva, vejce, citronová kůra, troška soli, marmeláda
ořechová nádivka : 200 g mletých ořechů, 100 g mletého cukru, rum,trošku mléka
piškotové těsto: 4 vejce, 4 lžíce mletého cukru, 4 lžíce polohrubé mouky
poleva : 70 g čokolády na vaření, 70 g másla

Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu. Mezitím připravíme ořechovou náplň, do které můžeme přidat ještě trochu medu a strouhanou citronovou kůru. Ze základního těsta vyválíme placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světležluta. Asi 3 lžíce libovolné marmelády rozředíme lžící horké vody a rozetřeme na předpečené těsto. Poté natřeme ořechovou nádivku a zalijeme připraveným piškotovým těstem Pečeme mírně asi na 160-170 °C 30 minut, až piškotový povrch zrůžoví a nelepí se na špejli. Po vychladnutí rozetřeme čokoládovou polevu, kterou si připravíme ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a másla. Použijte pravé máslo, aby se poleva při krájení nelámala. Povrch polevy můžeme ozdobit vidličkou. Řezy jsou vynikající, zvláště druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat