300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletého
cukru, 0,5 balíčku prášku do pečiva, vejce, citronová kůra, troška soli,
marmeláda
ořechová nádivka : 200 g mletých ořechů, 100 g
mletého cukru, rum,trošku mléka
piškotové těsto: 4 vejce, 4 lžíce mletého
cukru, 4 lžíce polohrubé mouky
poleva : 70 g čokolády na vaření, 70 g másla
Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva,
špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu.
Mezitím připravíme ořechovou náplň, do které můžeme přidat ještě trochu medu a
strouhanou citronovou kůru. Ze základního těsta vyválíme placku, kterou
položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě
upečeme do světležluta. Asi 3 lžíce libovolné marmelády rozředíme lžící horké
vody a rozetřeme na předpečené těsto. Poté natřeme ořechovou nádivku a zalijeme
připraveným piškotovým těstem Pečeme mírně asi na 160-170 °C 30 minut, až
piškotový povrch zrůžoví a nelepí se na špejli. Po vychladnutí rozetřeme
čokoládovou polevu, kterou si připravíme ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a
másla. Použijte pravé máslo, aby se poleva při krájení nelámala. Povrch polevy
můžeme ozdobit vidličkou. Řezy jsou vynikající, zvláště druhý den.
Žádné komentáře:
Okomentovat