Ořechová roláda
5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, lžíce oleje
krém: 250 g
másla, plechovka salka
mleté ořechy na obalení
Z bílků ušleháme
měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost
snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně
vmícháme mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem
na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby
opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme
moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé překlopíme na vál.
Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a
celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme
vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme rovnoměrně krémem a znovu
srolujeme. Roládu potřeme krémem, obalíme v ořechách, případně ozdobíme zbytkem
krému.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou.
Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo
ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.
Žádné komentáře:
Okomentovat