9. června 2012

Citronová roláda

5 vajec,100 g krystalového cukru,100 g mouky,strouhaná kůra z 0,5 citronu,špetka prášku do pečiva Dr.Oetker
náplň : 2 dl vody,2 dl mléka,balíček vanilkového pudingu,polévková lžíce polohrubé mouky,250 g krystalového cukru, 250 g Hery,strouhaná kůra z 1,5 citronu
zdobení : lístky meduňky,čerstvá kolečka citronu


Připravíme piškot: do mouky přimícháme prášek do pečiva, necháme odstát. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s jednou třetinou krystalového cukru a strouhanou citronovou kůrou utřeme do pěny. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru na krémovou pěnu. Do žloutků přidáme po lžících třetinu pěny z bílků, zamícháme. Poté přidáme i zbylou pěnu, lehce smícháme, ale ne úplně dohladka. Ve dvou částech přisypeme přesátou směs mouky a prášku do pečiva a opatrně zamícháme do pěny. Těsto vylijeme na plech o rozměrech 32 × 35 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a uhladíme. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme 10 – 12 minut. Dokud se piškot peče, dvířka trouby se nesmí otevírat, aby se těsto nesrazilo.Hotový piškot vyndáme z trouby, povrch posypeme moukou a jedním prudkým pohybem ho převrátíme na desku zakrytou kuchyňskou utěrkou. Takto nám nevyschne v průběhu chladnutí a můžeme ho pěkně narolovat. Dokud piškot chladne, připravíme krém: mléko s krystalovým cukrem povaříme. Do 2 dl vody přisypeme pudinkový prášek a mouku, rozmícháme metličkou dohladka, poté smícháme s povařeným mlékem s cukrem, při neustálém míchání přivedeme k varu. Rozlijeme na podnos, na chladném místě vychladíme. Změklou Heru utřeme do pěny, přidáme uvařený a vychladlý základ. Ochutíme strouhanou citronovou kůrou. Mouku oprášíme z vychladlého piškotu, ten natřeme krémem a srolujeme. Natřeme i zvenku a zbylý krém navršíme v jedné linii na vrch rolády. Uložíme do chladničky, zchladíme. Po nakrájení můžeme ozdobit plátky čerstvého citronu nebo lístky meduňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat