3. června 2012

Pstruh na mandlích


4 pstruzi aspoň 20-25 dkg, sůl, 120 g nandlí, hladká mouka na obalení, máslo na smažení, sladká smetana, petrželka, hlávkový salát

Pokrm zhotovíme následujícím způsobem, musíme mít na každého jednoho strávníka pěkného pstruha aspoň 20-25dkg. Pstruhy vyčistíme a nožem pod tekoucí vodou oškrabáme šupiny, tak až budou rybičky pěkně takové tmavé a prsty ucítíme, že kůže ryb je čistá. Necháme hlavu i ocas, ne že by se to jedlo, ale pěkně to na talíři vypadá. Ryby musí být vykuchané a důkladně vypláchnuté, pěkně je osolíme tím způsobem, že sůl vetřeme do kůže z obou stran a i zevnitř rybu osolíme. Ryby necháme několik minut proležet a mezi tím si připravíme oloupané mandle, které nakrájíme na slabé plátky a ty v másle upražíme do zlatova. Musíme počítat s tím, že mandle ještě po odstavení ze sporáku dojdou. Tak jak se nám povedou mandle, takovou chuť bude mít celý pokrm, takže je nutné tomu věnovat náležitou pozornost. Na jednoho pstruha asi tak 3 dkg mandlí, ale to nemá zásadní význam. Tak bychom mohli začít vařit, pstruhy tak jak jsou připraveni, vezmeme a slabě je obalíme v hladké mouce a položíme na pánev do rozpáleného másla, z každé strany je pečeme podle velikosti aspoň 3-5minut. Když si jsme jisti, že jsou ryby dobře propečené, dáme na ryby naše upražené mandle i s máslem a celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na menším plamenu dusíme asi tak 4 minuty a ryby v této šťávě z obou stran podusíme, šťáva nesmí být řídká, pokud tak je, tak dobu dušení prodloužíme, až se šťáva zahustí. Dáme na větší talíř jednu rybu, kterou polijeme smetanovou šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme obložit několika lístky hlávkového salátu. Jako příloha se hodí nové brambory uvařené v celku.

Žádné komentáře:

Okomentovat