13. května 2012

Ořechovo-kávový zákusek


těsto: 5 vajec, 5 lžic krystalového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, balíček kypřícího prášku, lžíce kakaa,  lžíce ořechů
krém: 250 g mletých ořechů, 150 g práškového cukru, 500 ml silné čierné kávy, 250 g másla, rum, piškoty, čokoládová poleva
Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme přesátou mouku s kypřícím práškem, kakao, mleté ořechy a tuhý sníh z bílků. Vypracujeme těsto, které vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Upečené těsto necháme vychladnout. 

Krém: Mleté ořechy smícháme s práškovým cukrem a zalejeme takovým množstvím kávy (přibližně 200 ml), aby vznikla hustá směs. Změklé máslo utřeme dohladka, spojíme s ořechovou hmotou a vypra-cujeme krém. Vychladlé těsto pokapeme rumem a natřeme polovinou ořechového krému. Piškoty namáčíme do vychladléj kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty navrstvíme zbytek krému. Zákusek necháme mírně ztuhnout, potom ho potřeme čokoládovou polevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat