750 g pravé hovězí svíčkové
(nebo hovězí maso zadní) ,150 g mrkve, 150 g celeru ,75 g petržele, větší
cibule, 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky, 150 g másla, sůl, mletý pepř, 5
zrnek celého pepře ,3 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu , citrónová
šťáva ,cukr ,100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky ,250 ml šlehačky, příp. mléko na zředění, citron nakrájený na plátky ,brusinkový kompot
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme
nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme
citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici
odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v
troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.
Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme
hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a
na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá,
zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme
citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát
trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr
rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.) Maso nakrájíme
přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.
Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.
Žádné komentáře:
Okomentovat